O p e n   E x o t e n t u i n e n

hoofdpagina

 

aanbevolen leveranciers

 

Facebookpagina

 

Bezoek ook deze Facebookpagina's:

Weggevertjes/koopjes winterharde exotische planten/tuinaanleg

Koop / Ruil / Gratis groep van Exotische Planten

Exotische planten

Groene vingers aan je lijf

Brugmansia/ Kuip Planten BelgiŽ/Nederland

Winterharde cactussen en agaven

Zaden ruilen

Alle soorten fruit voor Vlaanderen en Nederland

Zoek je planten, heb je planten over die je weg wil?

Exotische & bijzondere planten

Tuinliefhebbers

Palm en banaan liefhebbers

Taan's Tuine, Kruie en groente

Plantenruil en koop Nederland

Moot Groen Vingers / Moot Green Fingers

Hot Chili Peppers

Tuinvijvers

Wereld van exoten

Tropische Tuin IdeeŽn

Exotische Plantenmarkt Haps

Brugmansia Friends

Exoten im Garten Palmen und Co

Plantenruilpagina Sint-Niklaas

Trachycarpus

Het Exotenparadijs

Alpine Flora

Regionale tuinclubs op Facebook

De Klein-Brabantse tuinclub

De tuinclub van Brugge en de Vlaamse Oostkust

De tuinclub van de Rupelstreek

De tuinclub van de Noorderkempen

De tuinclub van Aalst, Ninove, Zottegem en omgeving

De tuinclub van arrondissement Leuven en omgeving

De tuinclub van de provincie Drenthe en omgeving

De tuinclub van Groningen

De tuinclub van Friesland

De tuinclub van Overijssel

De Wase tuinclub

De tuinclub van het Pajottenland

De tuinclub van de Zuiderkempen

De tuinclub van de Vlaamse Ardennen

De Limburgse tuinclub

De Zeeuwse tuinclub

De tuinclub van Brussel

De tuinclub van Flevoland

De tuinclub van Gelderland

De tuinclub van Utrecht

De Zele - Hamme - Dendermonde tuinclub

De tuinclub van Mechelen en aangrenzende gemeenten

De tuinclub van Antwerpen en aangrenzende gemeenten

De tuinclub van Gent en aangrenzende gemeenten

De tuinclub van de Vlaamse Westkust en Hinterland

De tuinclub van Haspengouw

De tuinclub van de Druivenstreek

De tuinclub van Noord-Holland

De tuinclub van Zuid-Holland

De tuinclub van Noord-Brabant

Ben je beheerder van nog een andere Facebookgroep of Facebookevenement?  Mail het adres dan aan: info@openexotentuinen.be.  Als we je groep of evenement mee in het lijstje plaatsen, vragen we wel om op jouw beurt deze pagina te delen in jouw groep of evenement.

 

 

Exotisch fruit

Er zijn heel wat exotische fruitsoorten die het in ons Vlaams of Nederlands klimaat goed doen!

Bezoek deze Facebookgroep voor meer informatie en leer van de kennis en ervaringen van anderen: Alle soorten fruit voor Vlaanderen en Nederland

 

Asimina triloba: Pawpaw is een fruitsoort afkomstig uit de westelijke helft van de Verenigde Staten van Amerika.  Het is een geslacht uit de familie Annonaceae. De soorten staan ook wel bekend als prairiebanaan, Ozark banaan of roomappel. Het is een geslacht van acht of negen soorten heesters met grote bladeren en eetbare vruchten , dat van nature voorkomt in het zuidoosten van Noord-Amerika. Het geslacht bevat de grootste eetbare, in Noord-Amerika inheemse vruchten. De planten groeien in de vruchtbare valleien. De naam, die ook wordt gespeld als paw paw, paw-paw of papaw is waarschijnlijk afkomstig van het Spaanse "papaya" (papaja), misschien door de oppervlakkige overeenkomst tussen de twee vruchten.

Pawpaw maakt net als de custardappel, de cherimoya, de zoetzak en de zuurzak deel uit van de familie Annonaceae. Het is het enige geslacht van deze plantenfamilie dat niet van nature voorkomt in de tropen.

De pawpaws zijn struiken of heesters, die 2-12 m hoog kunnen worden. De bladeren zijn alternerend geplaatst, ovaal van vorm en 20-35 cm lang en 10-15 cm breed. De noordelijke, koudetolerante gewone pawpaw is bladverliezend en de zuidelijke soorten zijn meestal groenblijvend. De stinkende bloemen groeien solitair of in trossen van tot acht bloemen met een diameter van 4-6 cm. De bloemen hebben zes kelk- en zes kroonbladeren (drie grote buitenste kroonbladeren en drie kleinere binnenste kroonbladeren). De kleur van de kroonbladeren varieert van wit tot paars of roodbruin. De bloemen worden bestoven door aasvliegen en kevers. De bloemen verspreiden een zwakke geur die weinig bestuivers aantrekt, wat de vruchtzetting kan beperken. Kwekerijen leggen soms rottend vlees naast de bloeiende planten om aasvliegen aan te trekken.

De vrucht is een 5-16 bij 3-7 cm grote eetbare bes. De vruchten wegen 0,2-0,5 kg en bevatten veel zaden. De vrucht rijpt van groen naar geel of bruin. Het vruchtvlees smaakt naar banaan of mango, wat afhangt van de cultivar. Het vruchtvlees bevat meer eiwitten dan de meeste andere fruitsoorten.

Deze planten of zaden zijn o.a. te koop via:

www.plantencentrumexotica.be

www.suptropical.be

www.exotischezaden.nl

Diospyros kaki oftewel Sharon Fruit is dikwijls te koop in onze groentenwinkels, maar kan je perfect in je eigen tuin aanplanten.

De kaki, ook lotus genoemd, (Diospyros kaki) is de economisch belangrijkste Diospyros, die wordt gekweekt voor zijn vruchten. De boom, ook bekend als dadelpruim, komt van nature voor in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. Wereldwijd wordt de vrucht gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan duizend meter. Het is de nationale vrucht van Japan, maar het is mogelijk dat de oorsprong ervan in China ligt. De kaki behoort tot de oudste gecultiveerde planten, in China al meer dan 2000 jaar. In sommige plattelandsgemeenschappen heeft de vrucht de naam hoofdpijn, rugpijn en voetklachten te kunnen genezen.

Deze planten of zaden zijn o.a. te koop via:

www.plantencentrumexotica.be

Acca sellowiana

De ananasguave is een plant uit de mirtefamilie (Myrtaceae).

Het is een groenblijvende struik of tot 7 m hoge boom met een lichtgrijze schors en jonge twijgen die wit behaard zijn. De tegenoverstaande bladeren zijn kortgesteeld, glad en glanzend aan de bovenzijde, ovaal, gaafrandig, leerachtig en 3-6 cm x 2-3 cm groot. De onderzijde van het blad is zilverig behaard.

De 3-4 cm brede, tweeslachtige bloemen groeien solitair of in kleine groepen bijeen. De vier kroonbladeren zijn circa 2 cm lang, teruggeslagen en aan de bovenzijde karmijnrood, hoewel dat vaak niet goed te zien is omdat de witte onderzijde naar boven omgeslagen is. De vier kelkbladen zijn kleiner, teruggeslagen, aan de bovenkant roodbruin en aan de onderkant viltig behaard. In het midden van de bloem staan de talrijke rode, tot 2,5 cm lange meeldraden met gele helmknoppen en de centrale, rode stijl die langer en dikker is dan de meeldraden

De vruchten zijn ei- of peervormig, bleekgroen of geelgroen en 4-8 ◊ 3-7 cm groot. Aan de basis van de vruchten blijft de bloemkelk behouden. Het vruchtvlees is wit met een doorschijnend midden, korrelig en sappig. Het smaakt zoetzurig en ruikt naar ananas. De vrucht bevat twintig tot veertig of soms meer dan honderd kleine, langwerpige zaden.

De vruchten kunnen als handfruit gegeten worden. Ze kunnen in fruitsalades, zoetwaren, koeken en taarten verwerkt worden. Ook kan van de feijoa marmelade, vruchtenwijn of chutney worden gemaakt.

Deze planten of zaden zijn o.a. te koop via:

www.plantencentrumexotica.be

Ficus carica (vijgen)

Dit is een plant uit de moerbeifamilie (Moraceae).  De boom komt van nature voor in Westelijk AziŽ. Al in de oudheid werd de soort gekweekt. Aangeplant wordt de boom om de eetbare vruchten, de vijgen, gehouden. Met name in Zuid-Europa zijn vijgenbomen een algemene verschijning. Dankzij de zachte winters kan de vijgenboom tegenwoordig ook goed in BelgiŽ en Nederland gehouden worden. Vaak wordt de plant tegen muren geplant. De hoogte is circa 10 m.

De vijgenboom is een uitgespreide struik of een iets overhellende boom met omhooggaande, knobbelige takken. De boomschors is glad en metaalgrijs. Als de boom ouder wordt, ontstaat er een donkergrijs patroon.

De bladeren zijn dik en leerachtig. Ze kunnen 30 x 25 cm groot worden. De bladeren hebben een hartvormige voet en zijn drie- tot vijflobbig. De middelste lob is altijd het grootst. De bladsteel is 5Ė10 cm lang. De bovenzijde van het blad is donkergroen en ruwbehaard; de onderzijde is eveneens behaard en heeft witte nerven.

Deze planten zijn o.a. te koop via:

www.laurusinfo.com/nl/

www.plantencentrumexotica.be

Actinidia sinensis (kiwi)

Dit is de eetbare vrucht van een snel groeiende slingerende klimplant. De vruchten van de gewone kiwi zijn gewoonlijk langwerpig ovaal van vorm, hebben helder vruchtvlees met een witte kern en een ring van zwarte pitjes rondom deze kern. Schijfjes kiwi worden vaak als decoratieve garnering van gebak, salades en dergelijke gebruikt, maar de vrucht kan ook in zijn geheel worden gegeten (met of zonder schil).

Deze planten zijn binnenkort te koop via:

www.laurusinfo.com/nl/

Vitis vinifera (druiven)

De wijnstok, ook wel druivelaar of - naar de vrucht - druif genoemd, is een plant uit de wijnstokfamilie (Vitaceae).

De wilde wijnstok komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, maar is reeds in de oudheid gekweekt en verspreid over heel Europa en later over de ganse wereld. Ook in BelgiŽ en Nederland wordt hij soms verwilderd gevonden.

Naast de wilde soort zijn er veel cultivars van de wijnstok. Van deze in cultuur gebrachte variŽteiten worden druiven voor meerdere doeleinden verbouwd.

Pyrus pyrifolia (Nashipeer), zandpeer of Aziatische peer is een perensoort, die van nature voorkomt in het oosten van AziŽ, waar hij veel wordt gekweekt voor zijn eetbare vruchten. De sappige vruchten hebben de vorm van appels. Vanwege deze overeenkomst worden ze ook wel appelperen genoemd. Het is een populaire vrucht, die als dorstlesser kan worden gebruikt. Ze zijn zoet en knapperig als ze rijp van de boom worden geplukt.

Vaccinium vitis-idaea, in het Duits Preiselbeeren, in het Nederlands rode bosbes, is een plant uit de heidefamilie (Ericaceae).  Dit is een plant die in de Alpen zeer dikwijls samen en onder alpenrozen groeit.

De rode bosbes is een gewaardeerde en geliefde vrucht die vooral bij wildgerechten wordt geserveerd in de keukens van Noord- en Centraal-Europa, met name in de Scandinavische landen, Polen, Oostenrijk, Slowakije en KareliŽ (Rusland). Overigens mogen de bessen in ScandinaviŽ op grond van het traditionele "allemansrecht" op alle publieke en private terreinen vrij geplukt worden. Wegens zijn wrange, zure smaak, die door het hoge gehalte aan fruitzuren (onder meer ascorbinezuur, benzoŽzuur en salicylzuur) wordt veroorzaakt, wordt de vrucht slechts zelden rauw gegeten en meestal tot compote verwerkt.

De vruchten bevatten vele gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3 en β-caroteen. Ook bevatten de vruchten mineralen als kalium, calcium, magnesium en fosfaat.

Naast de bessen bevatten ook de bladeren stoffen met geneeskrachtige werking, bijvoorbeeld anthocyaan, dat nier- en blaasinfecties kan helpen voorkomen omdat bacteriŽn zich niet aan de slijmvliezen kunnen hechten. Ook bij het verlagen van cholesterol en bij de behandeling van reumatische ziektes kan de plant van nut zijn.

Moerbei (Morus) is een geslacht van tien tot zestien soorten bladverliezende bomen uit de moerbeifamilie (Moraceae). De planten komen van nature voor in de warm-gematigde streken en subtropische regio's van AziŽ, Afrika en Noord-Amerika. De meeste soorten komen van nature voor in AziŽ.

Het nauw verwante geslacht Broussonetia staat ook wel bekend als moerbei, met name de papiermoerbei (Broussonetia papyrifera).

Afbeeldingsresultaat voor moerbeiboom

Arbutus unedo of aardbeiboom.

De aardbeiboom is een 1,5-3 m hoge struik of zelden een tot 12 m hoge boom met een matgrijze, gegroefde stam uit de heidefamilie (Ericaceae). De jonge twijgen zijn klierachtig behaard. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, stevig, sterk glanzend aan de bovenkant, kaal aan beide zijden, lancetvormig, 4-11 cm lang en hebben een sterk gezaagde rand.

De bloemen groeien in 5 cm lange en brede, hangende trossen aan het einde van de takken. De bloemen zijn groenachtig of wit tot roze van kleur, 9 mm lang en klokvormig met teruggekromde kroonslippen en een 1,5 mm lange kelk. De aardbeiboom bloeit van oktober tot maart.

De tot 2 cm grote vruchten hebben een harde knobbelige schil. De vrucht rijpt van geel naar roodbruin. Het vruchtvlees is geel van kleur en smaakt zurig en is weinig aromatisch.

De aardbeiboom komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied en wordt geteeld in Portugal, Frankrijk, Griekenland, ItaliŽ, Spanje en China. De vruchten worden gebruikt bij de bereiding van sommige wijnen en likeuren, of soms verwerkt tot jam. De vrucht is in Nederland in blik verkrijgbaar bij etnische winkels. De bloesem levert een bittere honing op.

Rubus phoenicolasius

De Japanse wijnbes is een plant uit de rozenfamilie. De soort behoort evenals de gewone braam (Rubus fruticosus) en de framboos (Rubus idaeus) tot het geslacht Rubus. De soort komt van nature voor in Korea, Japan en China. Tot het geslacht Rubus behoren meer dan zeshonderd soorten.

Omstreeks 1876 werd in Frankrijk voor het eerst een tot dan toe onbekende, op een braam lijkende struik ingevoerd uit het oosten van AziŽ, die de naam Japanse wijnbes kreeg.

De plant is een makkelijk groeiende struik waarvan de stengels tot 3 m lang kunnen worden. De bladeren zijn aan de bovenzijde lichtgroen en aan de onderzijde grijs. Aan de stengels en de bladstelen zitten naast zeer veel roodbruine klierhaartjes ook stekels, die bij aanraking in de huid achter kunnen blijven. De twijgen zijn lichtgroen, maar verkleuren later rood.

Elk jaar worden nieuwe stengels uit wortelopslag gevormd. Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven. De Japanse wijnbes bestaat uit vele vruchtjes en is een verzamelsteenvrucht. In tegenstelling tot de braam, maar evenals de framboos, laat de Japanse wijnbes makkelijk los van de bloembodem.

Actinidia arguta of Kiwibes

Het is een oude soort, die volgens onderzoek al in de vegetatie van het Tertiair voorkwam. De plant werd in Europa en AziŽ gecultiveerd, vooral in botanische tuinen. De mini-kiwi stamt uit het noorden van Japan, Oost-Mantsjoerije en de taiga's van SiberiŽ.

De mini-kiwi is onder veel verschillende benamingen bekend. De mini-kiwi wordt ook wel aangeduid als Siberische kruisbes. Ook de volgende benamingen hebben allemaal betrekking op de mini-kiwi: kiwiberry (kiwibes), baby-kiwi, grape-kiwi, coctail-kiwi, hardy kiwi, kiwai, tara-vine, bower-vine, kishmish en kokuwa (Japan).

Rubus fruticosus x Rubus idaeus

Tayberry is a cultivated shrub in the genus Rubus of the family Rosaceae patented in 1979 as a cross between a blackberry and a red raspberry, and named after the river Tay in Scotland.

The fruit is sweeter, much larger, and more aromatic than that of the loganberry, itself a blackberry and red raspberry cross. The tayberry is grown for its edible fruits which can be eaten raw or cooked, but the fruit do not pick easily by hand and cannot be machine harvested, so they have not become a commercially grown berry crop. As a domestic crop, this plant has gained the Royal Horticultural Society's Award of Garden Merit.

Rubus x loganabaccus

De loganbes is een kruising tussen een braam en een framboos.

De soort ontstond per ongeluk in 1880 of 1881. Het was indertijd gebruikelijk om soorten bessen te kruisen om varianten te creŽren die commercieel gezien interessanter waren. James Harvey Logan, een rechter in Santa Cruz (CaliforniŽ), zaaide bramenzaadjes uit naast een frambozenstruik. Beide planten bloeien tegelijk. Het ontstane zaad werd door Logan geplant en uit de 50 zaailingen ontstonden enkele nieuwe soorten. Een hiervan was de loganbes; bij de overige 49 bevond zich onder meer de reuzenbraam (de langste van alle soorten die ooit ontstonden).

 

 

 

 

Open Exotentuinen is een privť-initiatief
GSM +32 (0)470 53 49 33 (buiten kantooruren)